Приютите за безстопанствени животни да се изграждат на регионален принцип. Този подход

...
Приютите за безстопанствени животни да се изграждат на регионален принцип. Този подход
Коментари Харесай

Кметове от Благоевградска област с идея за справяне с "кучешкия туризъм"





Приютите за безстопанствени животни да се изграждат на районен принцип.  Този метод за оправянето с рецидива, наречен „ кучешки туризъм “,предложиха кметове от Благоевградска област, по време на разискването на най-наболелите проблеми на локалните управляващи. 

Безстопанствените животни се трансформират в неуправляем проблем на всички общини, сигнализират кметовете и са наясно, че политиката за справяне с популацията най-много на кучетата, им връзва ръцете. 

Преди няколко месеца община Благоевград стартира мащабна кампания за регистрация и броене както на домашните любимци, по този начин и на уличните кучета. Над 250 от безпризорните животни бяха кастрирани и обезпаразитени с помощта на доброволци и ветеринарни лекари от града и от Швейцария.

В локалния подслон има около 50 кафези. Останалите по законовите правила се връщат на местата, откъдето са взети. 

Междувременно в регионалния център се появяват нови четириноги обитатели и то не малко. 

За страдание доста от уличните кучета са били изоставени от стопаните си, които нормално ги стоварват в друго обитаемо място. 

Не е по-различно и в другите общини. Площадните пространства в градовете наподобяват на открити свободни приюти. Почти няма ден без недоволства от нападнати и нахапани хора. 

Неправителствените организации, колкото ги има, полагат грижи за бездомните животни, като вършат благотворителни акции и търсят осиновители. 

„ Банско стрийт догс “ са намерили домна над 300 кучета, множеството от осиновителите са чужденци. 

Усилията на локалните управляващи като цяло обаче се оказват без резултат. И когато популацията се усили трагично, решението е „ кучешки туризъм “ - от една община в друга. Обикновено това се случва в тъмните часове на деня. 

Интересната концепция за създаване на приюти на районен принцип пристигна от кмета на Якоруда Нуредин Кафелов. Така преди време беше решен казусът с отпадъците, като се построиха районни депа.

Предстои концепцията за основаване на регионални приюти за животни да бъде призната в Сдружението на Югозападните общини, след което да се търси вероятното финансиране и правене на проекти. 

Репортажа на Кети Тренчева можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР